Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Soutěž o nejlepší bouřkovou fotografii 2013

Letošní rok do Česka přinesl několik velmi silných bouřek. Nejsilnější se u nás vyskytly na přelomu července a srpna, kdy způsobily škody za desítky miliónů korun. Silný vítr vyvrátil stovky stromů, kroupy poničily úrodu a přívalové srážky zatopily řadu sklepů. Střechy několika domů zapálil i blesk. Při bouřkách se často vytvářela velmi fotogenická oblaka (shelf cloud), ale sílu přírody ukázaly i mocné blesky. Podařilo se vám v letošním roce bouřku a s ní spojené nebezpečné doprovodné jevy vyfotografovat? Zúčastněte se dalšího ročníku oblíbené soutěže o nejlepší bouřkovou fotografii roku 2013.

Získejte meteorologické přístroje

Chcete si sami měřit srážky, teplotu či rychlost větru? V soutěži můžete vyhrát kvalitní meteorologické přístroje. Nejlepší fotografie bude oceněna domácí meteorologickou stanicí (TFA 35.1072 RED LAVA). Soutěžící na druhém místě získá příruční měřič rychlosti větru (TFA 42.6000) a na třetím místě bezdrátový srážkoměr s teploměrem (TFA 47.3003). Ceny do soutěže věnoval největší meteorologický obchod v Česku METEOshop.cz.

Výherní ceny

Výherní cena Domácí meteostanice (TFA 35.1072 RED LAVA), 1. místo
Meteostanice měří vnitřní teplotu a vlhkost, venkovní teplotu (pomocí bezdrátového senzoru), zobrazuje čas a datum automaticky řízený DCF signálem, má ukazatel aktuální fáze Měsíce a také symbolovou předpověď počasí s tendenci tlaku vzduchu.

Stanice si pamatuje max. a min. naměřené hodnoty teplot a vlhkosti. Přístroj také zobrazuje barometrický tlak udávaný v hPa a jeho historii za posledních 24 hodin.

Displej umožňuje nastavení barvy podle předpovědi počasí (červená - slunečno, růžová - oblačno, bílá - déšť nebo permanentní barva displeje).

Výherní cena Měřič rychlosti větru (TFA 42.6000), 2. místo
Měřič rychlosti větru s teploměrem. Přístroj měří aktuální rychlost větru v km/h, mph, m/s nebo knotech a zaznamenává maximální a průměrnou rychlost větru. Barva přístroje je modrá. Dodává se s neoprenovým pouzdrem.

Výherní cena Bezdrátový srážkoměr s teploměrem (TFA 47.3003), 3. místo
Přístroj se skládá ze dvou hlavních částí – externí jednotky s měřícím prvkem na bázi lapače zachycujícího dešťové srážky s integrovaným venkovním teploměrem a vysílačem rádiových vln a ze základní stanice. Základní stanice má velký LCD displej, kde se nezobrazuje jen hodnota objemu srážek a historie naměřených hodnot ve formě grafu, ale také venkovní a vnitřní teplota a údaje o předpokládaných trendech vývoje venkovní a vnitřní teploty.

Srážkoměr zaznamenává maximální a minimální hodnoty naměřených teplot do paměti přístroje.

Specialista na vše co souvisí s měřením počasí
Internetový i kamenný obchod METEOshop.cz nabízí svým návštěvníkům nejrůznější teploměry, vlhkoměry, barometry, meteostanice, ale i takové specialitky jako je příruční detektor blesků. Prodejce se na meteo produkty specializuje, takže nákupem v METEOshopu se Vám dostane i odborného poradenství, pokud si nebudete vědět rady při výběru vhodného produktu či budete mít nějaký problém při jeho zprovoznění.

METEOshop.cz

Přihlášení do soutěže

Do soutěže můžete přihlásit libovolný počet vlastních fotografií. Každá fotografie musí mít rozlišení minimálně 1280px × 720px, vyfotografována musí být v roce 2013 s určením přesného místa a data pořízení a musíte být jejím autorem (u fotografie zachovejte exif informace, které fotoaparát automaticky k fotografii vkládá). Soutěžní fotografii nám můžete zaslat na stránce Poslat novou fotografii po přihlášení do vašeho účtu na In-počasí. Při zasílání na konci formuláře musíte zvolit, že se jedná o soutěžní fotografii.

Registrace na In-počasí
Pokud na našem serveru ještě účet nemáte, musíte si ho pro účast v soutěži vytvořit na stránce Registrace (registrace trvá necelou minutu, vyžadujeme jen základní údaje). V případě výhry budete na zadaný e-mail vyzvání k poskytnutí dalších údajů. Zároveň můžete být v průběhu soutěže na e-mail vyzvání k doplnění dalších informací o fotce. Fotografie, u kterých nebudou v pořádku uvedeny všechny požadované informace, mohou být ze soutěže vyřazeny. Soutěže se mohou účastnit návštěvníci z České republiky a ze Slovenska se snímky pořízených v těchto zemích.

Vyhlášení výsledků

Fotografie do soutěže můžete zasílat od 14.8.2013 do 20.9.2013. Výsledky budou vyhlášeny do 30.9.2013. Pořadí fotografií bude sestaveno redakcí serveru In-počasí. Každý soutěžící se může umístit jen s jednou fotografií.

Blesky
Úder blesku 2.7.2012 ve 23:56 přímo do středu Semil v Libereckém kraji, autor: Tomáš Korbela - vítěz loňského ročníku o nejlepší bouřkovou fotografii, další fotografie na stránce Nejlepší bouřkové fotografie roku 2012