Téma týdne – básničky

Soutěž již skončila (4. 9. 2016 23.59).

Máš rád(a) básničky? Která je Tvá nejoblíbenější? Píšeš si vlastní básničky? Pokud ano, jaké? O lásce, o všem možném? Co s nimi děláš? Někde je uveřejňuješ nebo je píšeš jen tak do šuplíku? Poděl se s námi o Tvou tvorbu.

Téma týdne – básničky

Pokud chceš vyhrát tuto knihu, tak nám napiš pár veršů, jakkoliv dlouhou povídku nebo namaluj obrázek. Nezapomeň, že tvé příspěvky musí vystihovat toto téma týdne.

Své dílo pošli na *** soutěž již skončila *** a nezapomeň připojit své celé jméno a adresu, abychom Ti v případě výhry mohli odměnu zaslat.

Příspěvky, které nám zasíláte

Veršíky a básničky
pro prťavé dětičky,
pro větší děti a taky
pro úplné dospěláky,
sestavuji, vymýšlím,
jsem ráda, když pobavím.

Pavla Jaklová

Mám rád

Mám rád svíčkovou s knedlíky
Mám rád na ohni buřtíky
Mám rád na grilu klobásu
Mám rád marinádu na masu
Mám rád párek ve vodě vařený
Mám rád chléb paštikou natřený
Mám rád vajíčka na hniličku
Mám rád na paprice slepičku
Mám rád játra na cibulce
Mám rád šunku v sýrové bulce
To všechno mám rád
chceš si také dát.....

Tomislav Dědič

Janek a kouzelná bělice

Janek je vášnivým rybářem. Chytá ryby jen pro potěšení. Nikdy by nedokázal chycenou rybku zabít, natož ji pak sníst. A má na ně opravdu štěstí. Už nejednou se mu podařilo chytit rybu zlatou, stříbrnou nebo duhovou. Rád si ji pohladil, pořádně prohlédl zblízka a nakonec ji pustil zpátky do vody.

Každá z ryb, které Janek daroval život, se k němu vždycky vrátila a naprázdno otevírala svá němá ústa, jako by mu chtěla něco povědět. Pak zvesela vyskočila a hned zase zmizela pod hladinou a Janek si pokaždé jen tak pro sebe říkával: „Copak mi ta rybka chtěla asi tak povědět?“ O to víc ho mrzelo, že jsou ryby němé tváře. Tak rád by si s nimi povídal, jen kdyby mu nějaká rozuměla. Přál si vědět, co si ryby myslí, o čem sní i proč ze sebe nedokážou vydat ani hlásku. „Každé zvířátko má přece svou zvířecí řeč, jen ryby mlčí,“ uvažoval Janek. Nejraději chodil chytat ryby k našemu rybníku pod les, kde sedával na lavičce pod velkou vrbou. Všechny ryby ho tam dobře znaly. Nechaly se dobrovolně chytat do jeho dlaní, protože si byly jisté, že jim Janek dopřeje svobodu.

Jednou se však stala podivná věc. Sotva se Janek usadil na svém oblíbeném místečku u rybníka, hned zpozorněl a zahleděl se do vody. „Copak se tu děje a proč všechny rybky proplouvají tak rychle? Vždyť jsou tak splašené a celé neklidné. Plavou tam a hned zase zpátky a žádná z nich si mě vůbec nevšímá. Něco není v pořádku,“ pomyslel si Janek. Pokoušel se nějakou rybku ulovit, ale tentokrát se nenechala chytit ani jedna. Všechny odplouvaly na druhou stranu rybníka. Tam se to rybami jen hemžilo. Janek vzal rybářskou síť a vydal se za nimi.

Tolik ryb pohromadě ještě nikdy neviděl a nestačil se divit, proč jsou všechny tak podrážděné. Pozorně ryby sledoval, když vtom vystrčila hlavu z vody krásná třpytivá bělice a promluvila k němu smutným lidským hlasem: „Prosím, Janku, pomoz našemu kamarádovi rakovi. Kámen mu zavalil klepítko a nemůže se hnout z místa.“ Janek na nic nečekal a vlezl do vody, kde měli raci skrýš. Byla tam tma a málo místa, ale snažil se zraněnému rakovi pomoci za každou cenu. Věděl, jak moc na něm rybkám záleží, proto natáhl ruku, co nejdál mohl, odsunul velký kámen a rakovo klepítko vyprostil. Měl však strach, že ho rak štípne, ale nestalo se tak. Rak byl rád, že mu Janek pomohl a zachránil mu život. Máš opravdu srdce ze zlata, proto se ti za tvou pomoc náležitě odměním.“ Ponořila se pod hladinu a zmizela. Po chvíli se však objevila znovu a podala Jankovi malou lahvičku s modravou tekutinou. „Na, to je pro tebe, vypij obsah až do dna, nebudeš litovat.“

Janek držel lahvičku v ruce a nestačil se divit. Čekal, kdy se krásná bělice znovu objeví, ale už ji nespatřil. Nerozhodně váhal, jestli nápoj vypít či nikoli. Ovšem zvědavost byla silnější. „Co se má stát, ať se stane,“ pomyslel si Janek. Neodolal a nápoj vypil až do dna. Rázem zbystřil svůj sluch a nestačil se divit! Všude kolem zazníval radostný smích a veselý křik. Překvapený Janek v tu chvíli uslyšel vše, co si ryby a raci v rybníce povídají. „Zázrak, zázrak! A pak, že jsou ryby němé,“ zajásal.

Jankovi se splnil velký sen. Cítil se velmi šťastně a oči mu jen zářily. Od té doby se mu život změnil v pohádku. Dodnes se věnuje svému oblíbenému koníčku, poznává vodní svět a neustále naslouchá rybím snům, pocitům i přáním. Dokáže s rybkami i s raky hovořit a ze života vodní říše zná už téměř všechno.

Jakub Hejna

Nevíš, co je láska

Silná slova nevypouštěj z úst,
když neznáš jejich váhu.
Prosím tohle nedělej,
nedávej růži falešnou vláhu.

Ač z úst jsi vypustil milostný prak,
není to od srdce.
Nevíš, co je láska,
přesně vypadá to tak.

Své city projevuješ trpce,
neuvědomuješ si, že ukrýváš své srdce.
Ono chce se projevit
a své city vyjevit.

Ty stále možná chceš, či ne,
srdce pod ledovou maskou máš.
Prolhaný jsi,
jak dlouho ty se schováš.

Nezbyla ústa pro úsměv
děvčeti rozmilému.
Nýbrž oči pro pláč
kvůli svému milovanému.

I přes to všechno co tu čteš,
ve své duši neřveš.
Teď na čele se ti dělá vráska,
ale stále nevíš, co je to láska.

Lucie Abera

Výlet vesmírnou lodí aneb cestování ve snu

Jednou jsme od dědy a babičky dostali dárkový poukaz. V něm stálo: „Pronájem vesmírné lodi na 10 let!“ Všechny nás to opravdu potěšilo a zvážili jsme, jestli vůbec někam poletíme. Po dlouhém přemýšlení bylo rozhodnuto. Poletíme! Hned jsme vyrazili létajícím autem do vesmírného střediska.

Tam nás naučili, jak létat s vesmírnou lodí a co dělat, když se něco pokazí.

Potom nastal den velkého balení. Naštěstí nám ve vesmírném středisku poradili, co si s sebou máme vzít. Balení nám dalo pěkně zabrat, trvalo nám asi týden. Chtěl jsem si s sebou zabalit jeden speciální počítač, který najde signál až několik miliard kilometrů od Země. Ale rodiče mi to nechtěli dovolit. V té lodi prý je obrazovka, která umožňuje mluvit se Zemí. Já jsem si ho na poslední chvíli tajně vzal.

Nastal velký den, loď byla připravená a nablýskaná, stála na letišti. Prohlédli jsme si loď, ve které budeme svůj domov 10 let, vypadala asi jako letadlo. Vlezli jsme dovnitř a všude byly nějaké přístroje. Naštěstí jsme věděli, na co jsou. Já se sestrou jsem dokonce měli i vlastní pokojíčky, máma s tátou zase obývali svoji ložnici. Konečně jsme mohli odlétnout. Taťka zapnul motory a začali jsme se rozjíždět po dráze. Odlepili jsme se od země a stoupali vzhůru. Konečně jsme se vznášeli nad rodnou planetou Zemí. Úplně jsem zkoprněli nad tou krásou.

Dobrodružná cesta začala. Nejprve jsme se vydali na planetu Saturn. Během cesty jsme pozorovali další planety. Když jsme přistáli, bylo to nádherné. Jenže se začala tvořit mračna a ohromně se blýskalo, okamžitě jsme zažehli motory a odstartovali. Měli jsme štěstí. Rozhodli jsme se navštívit nádherné mlhoviny. Dorazili jsme a opět nás čekala nádhera. Byl to asi můj nejhezčí zážitek. Rozhodli jsme se obletět celou galaxii, a jestli bude čas, i celý vesmír.

A také že se nám to splnilo – navštívili jsme všechny planety v galaxii a naše cestování vedlo i dál – byl náš snad celý známý vesmír.

Najednou se na obloze objevila nám neznámá planeta. Zvědavost nám nedala a chtěli jsme přistát na ní. Ale v tu chvíli přestaly motory fungovat a my jsme padali dolů.

Na poslední chvíli jsme vysunuli padák a v pořádku přistáli na planetě. Když jsme se snažili spojit se Zemí, nešlo to. Já jsem si vzpomněl na svůj počítač a hned jsem přes něj zavolal. Za chvíli tu byla opravářská loď a vše se vyřešilo.

Zůstali jsme ještě na planetě, ale najednou jsme zjistili, že nám do našeho pronájmu zbývá posledních 20 minut. Okamžitě jsme nasedli do lodi a vydali se domů. Na Zemi už mysleli, že se snad ani nikdy nevrátíme. Ale my jsme to na poslední chvíli zvládli. To bylo radosti.....

Vojtěch Bystřický

ČEKAJÍCÍ RYBÁŘ

Na břehu rybníčka,
rybář si zoufá,
že něco uloví,
v to dneska doufá.

Od rána do večera,
stále tam sedí,
touha je veliká,
na hladinu hledí.

Jediný okamžik,
ten všechno změní,
přání se splnilo,
smutný už není.

Najednou uviděl,
jak pohla se udice,
hned úsměv na tváři,
co si přát více?

Hlouběji ve vodě,
rybka mu zabrala,
po dlouhém čekání,
radost udělala.

Eva Toušová

NOČNÍ NEBE

Každý tohle jistě zná,
den střídá noční čas,
teď nastává výměna,
temné nebe je tu zas.

Skrývá mnoho tajemného,
jak v pohádce, zdá se,
poseté samými hvězdičkami,
ty září v plné kráse.

Dobří znalci mohou najít,
vůz velký či malý,
také jiná souhvězdí,
lze již vidět z dáli.

Měsíc na oblohu dohlíží,
a pilně ji střeží,
někdy dá mu práci,
uhlídat vše stěží.

Kdo chce si splnit sen,
dobrou příležitost má,
rychle si něco přát,
když hvězda padá.

Eva Toušová

JARO

Jaro má každý hrozně rád,
jaro je i můj dobrý kamarád.
Všude všechno kvete, pučí,
člověk na to jenom čučí.
Na jaře je venku krásně,
A lidé mohou skládat básně.
Až se na stromech objeví kvítečky,
Hned začnu zavařovat oblíbené šťávičky.

Ptáčci árie zpívají si vesele,
a dětičky jsou ještě ve škole.
A po jaru prázdniny jsou tu zase,
a děti místo učení skáčou si na terase.

Ale to jaro je přece jenom lepší,
i když člověk občas udělá hepšík.
Ven nesměle vykukují ven kytičky,
mají je rádi snad všechny lidičky.
Všude poletují pilné včeličky
A začnou růst i první houbičky.
Lidé na zahrádkách spoustu práce mají,
Dětem to nevadí, ti si jenom hrají.

Jaro je nejkrásnější roční období,
Vždyť k tomu svádí i moje příjmení.
Každý nějaké svoje jméno má,
Ale já se jmenuju Jarošová.

Romana Jarošová

Báseň, báseň, básnička,
je to vlastně písnička.
Písnička, která se nezpívá,
ale na konci rým mívá.

Básničky mají děti rády,
jsou jejich kamarádi,
když je čte maminka,
je to hezká chvilinka.

František Mikulec

Básničky si píšu,
už mám celou knížku,
píšu o všem to se ví,
hlavní téma se nikdo nedoví.
Knížečku mám schovanou,
krásně pomalovanou,
zdobí ji hlavně srdíčka,
protože je to jen moje knížečka

Vladimíra Komendová

Povídala myši myš,že objevila novou spíž.
Honzík nejí svačiny,schovává je ve škříni.
Myšky se tam vydaly a svačinky spapaly.
Když Honzíku nemáš hlad,svačinu si nemáš brát.

Veronika Uhlířová

Autor:
Vydáno: