Soutěž: audiokniha Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město

Rubrika: Knihy pro děti a mládež, Soutěže

Pokračování fantastického románu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti amerického spisovatele Ransoma Riggse, který rovněž zfilmoval režisér Tim Burton, vychází pod názvem Sirotčinec slečny Peregrinové: PODIVNÉ MĚSTO jako audiokniha v podání Viktora Dvořáka. Tři z vás ji získají v této soutěži.

„Viktor coby Jakob dokáže strhnout posluchače do desetihodinové časové smyčky, kterou nejen že nebudou chtít opustit, ale zatouží se do ní i vracet, aby na vlastní uši znovu prožili další část napínavého příběhu výjimečných dětí. A aby příliš dlouho netrpěli obavami, jak to celé dopadne, další díl vyjde už letos na podzim,“ uvedl Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

Na vydání titulu a na grafickém ztvárnění výpravného obalu se podílelo rovněž Nakladatelství JOTA, které poskytlo obrazový materiál s tajuplnými snímky podivných dětí, jež jsou charakteristické pro knižní vydání a nemohou chybět ani v audioknize.

Nejde o to, kým se máme stát, ale co máme vykonat.

Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli do Londýna, kde chtějí najít lék pro slečnu Peregrinovou, uvězněnou v ptačí podobě. Jenže ve městě ničeném válkou na ně na každém rohu číhají nečekaná překvapení. Děti sice mají zvláštní schopnosti, ale musí si poradit s telepatií, neprozkoumanými časovými smyčkami, cirkusovými triky, podivnými dospělými, vraždícími nestvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat… A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Viktor Dvořák

„Druhý díl je podle mého názoru vyrovnanější, propracovanější a má lepší tempo – rytmus vyprávění. Tím myslím, že příběh nemá mělká místa a svižně ubíhá, místy strhujícím tempem. Přijde mi, že autor zapracoval na tom, aby druhý díl byl ještě lepší než ten první a po zásluze se mu to podařilo. Baví mě prostředí Londýna a jeho podzemí, napínavější o to víc, že je v časové smyčce z druhé světové války,“ prohlásil Viktor Dvořák, který je hlasem celé série a poprvé si četbu audioknihy vyzkoušel vloni právě na prvním příběhu celé řady.

A dodal: „Nečekal jsem takové vyvrcholení. Na samém konci jsem úplně ‘koukal s otevřenou pusou’, to je přece skvělé. Velice jsem si oblíbil další podivné děti, které přibydou do staré party jako slepá dvojčata nebo mizející cikánský chlapec. A s novými postavami přibyly nové charaktery, nové barvy, s nimiž jsme si mohli pohrát.“

Jako vypravěč podává příběh skrze perspektivu protagonisty Jacoba, pro něhož je celé dobrodružství iniciačním zážitkem. „Jakob je hrdina se srdcem a díky všemu, co prožívá, zraje jako bojovník i jako člověk. Protože ale většinou zkoušek prošel zejména díky obětavé podpoře ostatních v čele s Emmou, myslím si, že ty nejtěžší chvíle a zkoušky ho teprve čekají. Jsem zvědavý, jak se budou dál vyvíjet jeho city a láska k Emmě. Zatím si vede dobře,“ prozradil interpret.

Nahrávku doprovází původní hudba, v níž posluchač od prvního tónu dětského hracího kolotoče cítí, že něco není v pořádku. Do vřelé melodie se začne pomalu vkrádat funění a šustot, o harmonii se otírá přerývaný dech, až se vše postupně zhroutí v nervy drásající kakofonii. Atmosféru dynamicky dokresluje temné předivo z elektronických tónů a zvuků, nemilosrdně tepaných strojovým rytmem, který jako kyvadlo odsekává čas a graduje v šíleném tempu.

Audiokniha v režii Michala Bureše vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 299 Kč i jako CD mp3 za 349 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč.

„Je to svět, který má svá pravidla, názvosloví, legendy, zákonitosti. Dobrodružné fantasy s kapkou hororu…“ ‒ kultura21.cz

„Pokiaľ sú mnohí zástancami tvrdenia, že kniha je vždy lepšia ako film, v tomto prípade platí, že aj audiokniha je lepšia ako film. Hoci zvuková nahrávka pracuje s inými výrazovými prostriedkami, akými disponuje audiovizuálne dielo, oproti filmu priam obmedzenými, viac podnecuje fantáziu poslucháča. Pre audioknihu je to veľké plus. Spracovanie je dramatické, interpret pristupuje k textu s nenúteným nadšením – Viktor Dvořák bol pre túto knihu rozhodne dobrý výber. Konečný výsledok je tým pádom oveľa napínavejší, strašidelnejší a vzrušujúcejší ako filmová adaptácia knihy.“ ‒ fandom.sk

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné městoSirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město

Napsal Ransom Rigggs, přeložila Bronislava Grygová.

V režii Michala Bureše čte Viktor Dvořák.

Délka nahrávky: 10 hodin 29 minut

Vydavatel: OneHotBook

Formát: 1× CD mp3

Soutěž o 3 audioknihy Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město

Sponzor soutěže: OneHotBook
Termín: 22.3.2017 - 4.4.2017

Kdo vyhrál?

J. Mihalčíková (254), M. Vrňáková (255), end...lejn@... (256)

Počet soutěžících: 159
Počet odeslaných tipů: 254

Správná odpověď

1. Kde se odehrává děj druhého dílu Sirotčince slečny Peregrinové?
    A) v Londýně

Hodně štěstí v soutěži!

Držíme palce, ať se vám při soutěžení daří. Zde je pár tipů, jak svoji šanci na výhru zvýšit:

  1. Vyhrává přesný nebo nejbližší vyšší tip, sledujte proto e-maily s upozorněním na překonání vašich tipů. S překonaným tipem už vyhrát nemůžete.
  2. Netipujte zpočátku moc vysoko, abyste mohli sledovat, jakým tempem tipy v soutěži přibývají.
  3. Jakmile se zapojíte do soutěže, zkontrolujte svoji e-mailovou schránku, najdete v ní svůj speciální odkaz, jehož prostřednictvím můžete jednou denně svůj tip upravit. Pokud e-mail potvrzující vaši účast v soutěži nedorazí do 30 minut, prohledejte složky Hromadné (na Seznamu), nebo Promo (v Gmailu), případně Spam. Až zprávu najdete, přetáhněte si ji do doručené pošty, abyste nepropásli upozornění.
  4. Přímo zde můžete sledovat, jak dopadl váš tip při pravidelné kontrole.
  5. Podívejte se na vyhodnocené soutěže, abyste měli představu, jaké počty tipů jsou reálné.

A teď už s chutí do soutěžení 🙂

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist