[Soutěž] Rodičovský dohled vs. dobré vztahy. Lezete svým dětem na nervy?

Rubrika: Pro bezpečí vašich dětí, Soutěže

Doprovázíte děti do školy a odpoledne domů? A jak to snášejí? Pravděpodobně dobře, pokud je jim méně než 10 let. Starší děti už mnohdy nelibě nesou stálý dohled, stydí se před kamarády a mohou mít tendence vyprostit se z rodičovského sevření i za cenu konfliktu. Na druhé straně někteří rodiče, zvláště v městském prostředí, neradi nechávají děti bez dohledu. Výjimkou není, vozí-li maminka na kroužky osmáka či osmačku. Kde jsou hranice mezi odůvodněnou starostí a přílišnou úzkostí? Jak to ovlivňuje rodinné vztahy? Existují nějaká řešení?

Jak to vidí maminka

Petra má prvňáčku a páťáka. Bydlí v Praze a nechodí do práce právě proto, aby mohla odpoledne děti vyzvedávat ze školy a doprovázet je na kroužky a tréninky. „Asi jsem příliš úzkostná matka, ale nemůžu si pomoci,“ říká Petra. „Podle mě dítě nemůže chodit samo přes čtyřproudou silnici, kde, ač je tam padesátka, jezdí každý jako blázen. Nemůže samo na hřiště, když tam tak dvakrát do roka láká nějaký úchyl holčičky tu do auta, tu do houští. Vždycky když mě manžel, máma, nebo kamarádka přesvědčí, že vidím strašáky i tam, kde nejsou, přečtu si v novinách, že se někde ztratilo dítě a mám jasno – čekám na děti před školou a jdeme domů společně.“

Jenže v páté třídě už většina dětí chodí ze školy sama a jak Petra přiznává, mají se synem kolem toho dohady. Syn nechce, aby na něho čekala maminka před školou a konflikt, zdá se, eskaluje. Už se totiž stalo, že ze školy utekl, aby se mamince vyhnul.

Jak to vidí psycholog

Oslovili jsme dětského psychologa PhDr. Martina Doležala, abychom za Petru položili otázku, kdy je dítě schopné samostatné cesty do školy a zda, kdy a v jaké míře je rodičovská opatrnost na místě?

PhDr. Doležal odpovídá: „Samostatnou cesty do školy, která obnáší dvě tři zastávky autobusem a krátkou cestu od stanice třeba přes přechod pro chodce se semaforem zvládne už i šestileté dítě, když ji s ním předem nacvičíte. Chápu ale obavy rodičů, které nepramení z nedůvěry v dětské schopnosti, ale spíš z nedůvěry v okolí. Rodiče si nejsou jisti, jak dítě zareaguje, když je osloví někdo cizí, nebo jak bude řešit nečekaný problém, třeba když bude muset kvůli nějaké nehodě vystoupit z autobusu dříve. Přesto je postupné osamostatňování nutné, je to vidět i na příkladu Petřina syna. Děti se v určitém období začnou z rodičovskému dohledu vyhýbat a může to být na úkor vzájemné důvěry a dobrých vztahů.“

Doktor Doležal doporučuje následující:

  • Seznamte dítě se všemi riziky a poraďte, jak se jim vyhnout. Například přecházet pouze na přechodu a na zelenou, chodit bezpečnou trasou, nedávat se do řeči s cizími lidmi atp. Přičemž mějte na paměti, že není na místě dítě zbytečně strašit.
  • Najděte sousedy, nebo kamarády, kteří bydlí poblíž, ideálně když se dítě přidá do party, která chodí společně. V dětském kolektivu se bude cítit bezpečně a případné problémy mohou řešit spolu.
  • Malé děti můžete pro svůj i jejich klid vybavit například hodinkami s GPS lokátorem, to je v podstatě malý mobil v hodinkách, přes který si s dítětem můžete zavolat a zároveň přes hodinky můžete dítě monitorovat. Musím ale zdůraznit, že dítě by mělo s monitorováním souhlasit. U malých dětí do dejme tomu deseti jedenácti let to nebývá problém, ale Petra a její syn už problém mají a syn zřejmě matčin dozor bere jako nepříjemné vměšování do soukromí. Někoho by mohlo napadnout schovat dítěti v takovém případě lokátor do aktovky tajně, to ale důrazně nedoporučuji. Vaše vztahy s dítětem musí být založeny na důvěře a toto by byl z rodičovské strany jednoznačný akt nedůvěry, nebojím se použít slovo podraz.“

GPS hodinky s lokátorem a funkcí volání

Oč jde? Náramkové hodinky s lokátorem, tzv. gatorky, jsou dětské hodinky s možností telefonování.

  • Vložíte do nich SIM kartu s datovým tarifem a stáhnete si do svého telefonu zdarma a v češtině aplikaci Gator.
  • Do aplikace hodinky přihlásíte, přičemž můžete do jedné aplikace přihlásit libovolný počet hodinek.
  • V aplikaci pak nastavíte parametry používání. Uložíte telefonní čísla, která se mohou na hodinky dovolat a čísla, na která se dá volat z hodinek. To je velmi důležité pro bezpečí dítěte a rodičovskou jistotu. Nehrozí mu žádné podvodné ani reklamní telefonáty, ani ho nebude obtěžovat nikdo cizí.
  • V aplikaci můžete nastavit safe zonu. To je okruh kolem místa, kde se dítě bude přes den pohybovat a pokud by hranice této zóny překročilo, aplikace vás výstražným signálem upozorní.
  • Hodinky mají SOS tlačítko. Pokud se dítě cítí ohrožené, nebo se mu něco stane, stačí tlačítko tři vteřiny podržet a hodinky začnou vytáčet čísla potenciálních pomocníků, dokud se nedovolají. Tato čísla také nastavujete v aplikaci.
  • Dítě má hodinky připnuté na zápěstí a vy je pak vidíte v mapě aplikace online. Víte tedy v kterýkoli okamžik, kde dítě je. Lokátor je velmi přesný.

Jak to vidí děti?

Hodinky Gator jsou na trhu už několik let a mezi dětmi jsou už poměrně rozšířené. Nebyl tedy problém zeptat se i dětí, zda je nosí rády a proč. Co jsme se dozvěděli?

  • Filip (6 let): „Přál jsem si hodinky od ježíška, protože každý ve třídě hodinky má. A dostal jsem tyhle hezké modré. Jsou super. Dá se přes ně telefonovat a můžu si přepínat digitální ciferník na ručičkový.“
  • Anička (8): „Mám růžové hodinky s GPS lokátorem, abych mohla chodit v úterý a ve čtvrtek sama z družiny do hudebky a neztratila jsem se. Máma vidí, kudy jdu a kdyby mě někdo unesl, tak to bude hned vědět. Umím použít SOS tlačítko, takže se nebojím. Spolužačky hodinky taky mají, máma nám to nastavila a voláme si mezi sebou.“

Dohlížet a neztrapňovat

Závěrečné slovo patří PhDr. Doležalovi:

„Samostatná cesta do školy a poté domů je v mnoha případech nutnost, většina rodičů je zaměstnaná a nemůže nebo nechce obětovat kariéru tak, jako maminka Petra. GPS hodinky vám umožní mít dítě pod kontrolou a podle mých zkušeností je mladší školní děti nosí rády, pokud jim správně vysvětlíte, že jde především o jejich bezpečnost. I Petry malý syn by dost možná raději nosil hodinky s lokátorem, než se nechal ze školy doprovázet maminkou. Principielně mu totiž nejde o to ztratit se cestou ze školy, ale nenechat se maminčinou přehnanou pozorností ztrapňovat před spolužáky. A pro Petru by to znamenalo jednak pohodlnou kontrolu nad pohybem dítěte a jednak – a to je snad ještě důležitější – zachování dobrých vztahů se synem.“

Podívejte se na nabídku GPS hodinek na stránkách cleverstore.cz.

Zahrajte si o hodinky s GPS lokátorem a 50% slevu pro další 2 soutěžící

Sponzor soutěže: Cleverstore.cz
Termín: 23.5.2018 - 5.6.2018

Kdo vyhrál?

1. cena - hodinky s GPS lokátorem - M. Singer (1116)
2.-3. cena - 50% sleva na nákup - jar...mik@... (1122) a peci (1125)

Počet soutěžících: 513
Počet odeslaných tipů: 1114

Správná odpověď

1. Jak se jmenuje aplikace, přes kterou propojíte hodinky dítěte se svým mobilem?
    A) Gator

Hodně štěstí v soutěži!

Držíme palce, ať se vám při soutěžení daří. Zde je pár tipů, jak svoji šanci na výhru zvýšit:

  1. Vyhrává přesný nebo nejbližší vyšší tip, sledujte proto e-maily s upozorněním na překonání vašich tipů. S překonaným tipem už vyhrát nemůžete.
  2. Netipujte zpočátku moc vysoko, abyste mohli sledovat, jakým tempem tipy v soutěži přibývají.
  3. Jakmile se zapojíte do soutěže, zkontrolujte svoji e-mailovou schránku, najdete v ní svůj speciální odkaz, jehož prostřednictvím můžete jednou denně svůj tip upravit. Pokud e-mail potvrzující vaši účast v soutěži nedorazí do 30 minut, prohledejte složky Hromadné (na Seznamu), nebo Promo (v Gmailu), případně Spam. Až zprávu najdete, přetáhněte si ji do doručené pošty, abyste nepropásli upozornění.
  4. Přímo zde můžete sledovat, jak dopadl váš tip při pravidelné kontrole.
  5. Podívejte se na vyhodnocené soutěže, abyste měli představu, jaké počty tipů jsou reálné.

A teď už s chutí do soutěžení 🙂

Napsal/a: Cleverstore.cz

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist