Proč předčítat dětem odmalinka? Máme pro vás krásné knihy

Svět fantazie, imaginace, příběhů, dobrodružství, humoru, ponaučení a kouzelných postav. Knihy otevírají dveře poznání a pomáhají objevit neobjevené nejen dospělému, ale především dětem. Dětem příběhy ukazují nový svět a nejen to. Jaký vliv má předčítání na malého nečtenáře? A jak mu to prospěje do budoucna? Pozvěte vaše děti do pohádkového světa a rozvíjejte ho. Zapojte se do naší soutěže a získejte krásné knihy pro nejmenší.

Začínáme s knihou

I když dítě ještě zpočátku neví, co to kniha je a o čem čtete, už od půl roku to má pro něj značný přínos. Utváří a upevňuje se vztah nejen s knihou, ale především s vámi. Děti chtějí slyšet hlas maminky, a to je pro ně v tom nejmenší věku nenahraditelné. Začněte se čtením a prohlížením knihy co nejdříve a čtěte kdykoliv, kdy je vhodná situace. Při cestování vlakem, při čekání u lékaře, před spaním.

Čtení jako rituál

Společná chvilka maminky a dítěte. Udělejte si z téhle chvilky udělat pravidelný rituál před spaním a vzít k tomu knihu a hezkým dětským příběhem ukolébat děťátko až ke spánku. Takto strávený čas se vám v pozitivním vrátí a má velký význam. Při čtení se dítě zklidní a podpoříte tak lepší usínání a kvalitnější spánek po celou noc.

Čtení dětem nahlas si žádá trénink. Důležité je správné tempo a artikulace s dobrou intonací, aby malého posluchače zaujalo. Když zpomalíte čtení, ztlumíte hlas nebo uděláte dramatickou pauzu, dítě bude hltat každé vaše slovo. Vhodné je zapojit do této činnosti i tatínky.

Co dětem přináší předčítání?

Čtením předáváte vaší ratolesti nové informace, které si zpracovává a rozvíjí tím svou představivost. Také podporujete současně jeho vnímání. Dítě získává nové znalosti, trénuje si paměť a soustředění. Tím, že mu čteme a současně ukazujete na obrázky, seznamujete budoucího čtenáře s novými slovy, rozvíjíte jeho slovní zásobu a řeč.

Děti si často oblíbí knihu a chtějí ji číst a poslouchat stále dokola. Tento stereotyp je pro dítě přirozený, proto mu vyjděte vstříc. S největší pravděpodobností v příběhu objeví pokaždé něco nového a zajímavého.

Začnete-li dítěti předčítat v brzkém věku, tím lépe. Zprvu se jedná o knihy s obrázky, leporela, říkanky a knihy rozvíjející smysly. Dítě si začne vytvářet vztah ke knize a v pozdějším věku se naučí, že se může uchýlit ke čtení kdykoliv, kdy bude mít dlouhou chvíli a tím předejdete tomu, že se bude nudit a trávit čas u televize. Také to bude mít velmi pozitivní dopad na jeho školní úspěch.

Tak si najděte čas, udělejte si společnou chvilku a užijte si klidné uspávací večery s vaším malým posluchačem a dobrou knihou.

Zasoutěžte si s námi

Ve spolupráci s Knihy Dobrovský jsme pro vás připravili soutěž o knihy pro nejmenší. 8 výherců získá 2 krásné knihy: Česká říkadla a Pozor na příšerky. Stačí odpovědět na naše jednoduché soutěžní otázky níže a mít štěstí při závěrečném losování. Soutěž probíhá do pondělí 17.6.2019 (včetně). Následně bude vylosováno osm šťastných výherců.

Soutěž byla ukončena, děkujeme za váš zájem.

Vylosovali jsme výherce, kteří získávají 2 krásné knihy:  Česká říkadla a Pozor na příšerky

safarmil
vencel
hana.p
burr
musildav
fabola
lockupik
helamacik

Gratulujeme!

Děkujeme za spolupráci knihkupectví Knihy Dobrovský.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Tereza Dvořáková

Tereza Dvořáková

Už od studií mě to táhlo k výchově a vzdělávání. Díky tomu jsem vystudovala pedagogickou fakultu a získané znalosti následně využila jako pedagog na ZŠ. Protože mám ráda výzvy a chtěla jsem se naučit něco nového, změnila jsem profesi úplně a mohla jsem konečně propojit vše, co mě baví - výchova a vzdělávání v souvislosti s online marketingem, copywritingem (www.psanimebavi.cz) a grafikou. Své práci se mohu věnovat i na rodičovské dovolené a vše hezky funguje.