Babinet.cz  /  Soutěže  /  Jak přežít alergickou sezónu? Vyhrajte čističku Tesla Smart Air Purifier Mini

Jak přežít alergickou sezónu? Vyhrajte čističku Tesla Smart Air Purifier Mini

3.5.2021 - redakce Babinet.cz

Chvíli teplo, chvíli sníh. Ačkoliv letošní jaro začalo vyloženě aprílově, přesto je tady. A s ním přicházejí i nepřátelé všech alergiků. Kvetoucí stromy mohou potrápit nejednoho z nich. Jak vyzrát nejen na jarní pyly? Poradíme!

Jaro je synonymem pro probouzející se přírodu, rozkvetlé stromy a pučící květiny. Pro mnoho lidí je takový obrázek potěchou, některým ale kvetoucí příroda vžene slzy do očí. Přichází sezóna alergenů, které mohou pěkně potrápit. Zarudlé oči, nekončící rýma a kýchání – to jsou typické projevy pylové alergie. „Nejčastější jarní alergie je na pyl. Její sezóna startuje často už v únoru lískou, postupně se k ní pak s kvetením přidávají olše a bříza. Ta je hlavní příčinou pylové alergie až do května. Zapomenout však nesmíme ani na další kvetoucí stromy, jako jsou dub, buk a jasan, které alergiky umí na jaře také pěkně potrápit,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá z ambulance SYNLAB. Do vzduchu pak vypouštějí drobné částečky, které alergikovo tělo považuje za nebezpečí a na obranu pouští rýmu a typické svědění a slezení očí.

Jak se pylu bránit?

Bohužel neexistuje jednoduchý recept, ale spíše koktejl namíchaný z jednotlivých věcí, kterým se alergici musejí vyvarovat a které musejí naopak dělat. Prevence v tomto případě hraje hlavní roli. „Kromě pravidelného užívání léků na alergii, které jsou na lékařský předpis, doporučuji sledovat pylové zpravodajství, dodržovat režimová opatření, omezit pobyt v přírodě za suchého a větrného počasí, větrat spíš brzy ráno nebo krátce po dešti, častěji utírat prach, pořídit si čističku vzduchu a pravidelně v ní čistit filtry,“ říká MUDr. Radka Šedivá.

1. Choďte ven spíše k večeru
2. Sledujte pylové zpravodajství
3. Noste sluneční brýle, pokud je to možné
4. Po návratu domů se převlékejte
5. Častěji uklízejte, a to zejména prach
6. Nevětrejte často a vsaďte na čističku vzduchu s HEPA filtrem nebo ionizátorem

Odpovězte správně na soutěžní otázku a můžete vyhrát čističku Tesla Smart Air Purifier Mini!

Nápovědu hledejte na teslasmart.com

Soutěž již byla ukončena. Výherci soutěže jsou:
Helena Stružková - Krmelín

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další soutěže

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz